Batát, známy aj ako sladký zemiak, pochádza z tropickej Ameriky, kde sa pestuje už tisíce rokov. Vďaka nárastu jeho obľúbenosti sa v dnešnej dobe vyskytuje takmer v každej krajine. Okrem sladkastej chuti je lákavá aj jeho maslová štruktúra po uvarení, vďaka čomu sa perfektne hodí do sladkých aj slaných jedál. Keďže je sladkosť týchto zemiakov prirodzená, veľmi dobre ladia s rôznymi bylinkami a koreninami. Výborná je aj kombinácia s maslom. Pri pečení navyše vieme docieliť bohatšiu a výraznejšiu chuť než je u klasických zemiakov – povrch batátov býva jemne skaramelizovaný pricom ich vnútro ostáva krásne krémové.

Batáty sa dajú pripraviť viacerými spôsobmi, no najjednoduchšie je uvariť ich v osolenej vode alebo ich vložiť do rúry a upiecť. Pre dosiahnutie čo najlepšej chuti je však nutné dávať pozor na čas, pretože pri dlhom pečení sa nadmerne skaramelizujú, čo môže spôsobiť horkastú chuť. Ako dlho sa varia batáty Chutnavareska? Ak ich máte pekne nakrájané na kocky alebo plátky, ich čas varenia bude približne 15-20 minút. Väčšie kusy alebo batáty vcelku budú hotové až za 40 minút. Pečenie batátov v rúre im dodáva jedinečnú chuť ak dodržíte čas pečenia cca 40 minút pri 200 stupňoch Celzia. Ak si nie ste istí, či sú dostatočne uvarené, stačí ich prepichnúť vidličkou – sú hotové ak sú mäkké a vidlička nimi prejde bez problémov.

Takto pripravené batáty si zamiluje azda každý – chuť však nie je ich jediným pozitívom. Sladké zemiaky sú veľmi bohaté na živiny, obsahujú väčšie množstvo vlákniny, vitamíny A a C, ako aj antioxidanty, ktoré sú prospešné pre správnu funkciu imunitného systému a zdravie pokožky. Vďaka ich nízkemu glykemickým indexu dodávajú do tela energiu postupne, takže sú vhodné aj pre diabetikov a celkovo všetkých, ktorí potrebujú mať stabilnú hladinu cukru v krvi. Spolu s ich jednoduchou prípravou ich zaraďujeme medzi top potraviny zdravej kuchyne – pripravte si ich aj vy!